Res med oss..

Här har vi samlat lite information om hur saker och ting fungerar.

Var och hur köper man biljett? Hos oss köper du din biljett som på den gamla goda tiden. D v s i biljettluckan på någon av våra bemannade stationer, alltid Nora och ibland i Järle. Luckan betjänas av en livs levande människa. Stiger du på tåget på en obemannad hållplats så köper du biljett av konduktören.
Hur betalar man? I Nora kan du betala med Swish, kort och kontanter. På övriga ställen tar vi Swish och kontanter.
Kan man köpa och betala biljetten på internet? Javisst. Du hittar vår webbutik här.
Behöver man boka? Om du köper biljett på webben är du garanterad plats på tåget. Men det är inget måste att boka i förväg utan det går bra att köpa biljetten då du kommer till oss. Under högtrafik kan det ibland vara köer. Kom då i god tid så du hinner med biljettköpet innan tågets avgång. En halvtimme brukar vara lagom marginal.

Större sällskap är välkomna att anmäla sig i förväg så att vi lättare kan beräkna tågstorleken för dagen. Då kan vi också ordna så att ni får ett reserverat utrymme ombord på tåget.

Mer information, t ex om bokning av extratåg, hittar du på bokningssidan.

Vad skall man undvika på tåget? Viss nedsmutsningsrisk finns! Bromsvevar och buffertar är smorda och lämnar gärna ifrån sig oljefläckar på din vita tröja, undvik!
Finns det servering? Ja, på Järle Station anordnar Järle byalag servering. Sitt gärna ute i trädgården och ta en god fika.

I Pershyttan är Caféet öppet varje dag.

Måste man åka tur och retur? Nej, enkel resa går förstås också bra. Men tur- och returbiljett är rabatterad och de flesta väljer detta alternativ för att komma tillbaka till sin parkerade bil. Har du cykel så kan du åka tåg ena vägen och cykla tillbaka.
Kan vi ta med egen matsäck? Ja, det går givetvis bra. Det är dock bäst att förtära din medhavda matsäck före eller efter resan, eller vid uppehåll på station där tåget vänder, eftersom det saknas lämpliga bord i vagnarna.

Det är tråkigt med fläckar så i våra vagnar med tygsäten vill inte ha något ätande. Men det står tydliga skyltar om det i varje vagnsände

Var parkerar man? Sommartid är det lite trångt inne i Nora, titta gärna på kommunens egen karta. Annars så finns det parkering vid alla  platser vi gör uppehåll. Under de stora trafikdagarna, t ex Nora marknad, så är det ofta trångt inne i Nora varför vi rekommenderar att ni parkerar vid några av våra hållplatser och tar tåget in till “stan”.
Vad gör man under uppehållet på ändstationen? Under uppehållet går loket runt vagnarna på ett annat spår, för att gå främst i tågsättet på hemvägen. Uppehållet är ca 30 min och då finns möjlighet att köpa glass, fika, äta ur medhavd matsäck m m.
Var inte rädd för att fråga järnvägspersonalen om saker du undrar över. Om det finns tid över visar lokpersonalen gärna loket för intresserade.
Alltså, vad konstigt det var på resan till Pershyttan? Backade vi ? Ja när vi åker till Pershyttan så stannar tåget vid växeln Pershyttan nedre och byter riktning upp till Pershyttan. Man kan se vägen till Pershyttan som ett stickspår och loktåget backar därför upp. Vi har dock alltid en säkerhetsutbildad ansvarig person längst bak i tåget (som nu blir längst fram). Han/hon kan både tuta och bromsa tåget till stopp om det behövs.

I Rälsbussen byter föraren förarplats.

Kan vänta längre än uppehållet och ta ett senare tåg tillbaka? Ja det går bra (undantaget sista tåget).
Får man lov att åka på vagnarnas plattformar? Ja! Barn måste dock åka i vuxens sällskap och man får inte åka på övergångsbryggorna mellan vagnarna. Det är en speciell känsla att stå ute på plattformen och uppleva ljudet från lok och skenskarvar. (Det finns dock viss risk för sotpartiklar i ögon och på kläder. Ett tips: loket ryker minst i utförsbackar; från Stora Mon till Järle är det utförsbacke nästan hela tiden.)
Finns det toaletter på tåget? Nej. Våra vagnar är gamla, och har toalett enligt gammal modell (d v s avlopp rakt ner på spåret). Detta är ohållbart idag, varför vagnstoaletterna är låsta. Vi hänvisar till toaletter på stationerna.