Välkommen till en aktiv hobby på NBVJ!

Nora Bergslags Veteran-Jernväg drivs helt ideellt av föreningens aktiva medlemmar. Vi vill gärna bli fler, både passiva och aktiva.
Som aktiv finns det mycket roligt man kan ägna sig åt och det finns plats för många intressen. Spännviden är stor: trafiktjänst, loktjänst, verkstads- och banarbete, trädgårdsskötsel, administration – för att nämna några.
Verkar det spännande är du välkommen att bli en av oss!

Vi har två järnvägslinjer. Dels Sveriges äldsta normalspåriga järnväg Nora-Ervalla, där landets äldsta stationshus finns i Järle och dels Nora-Bofors (Karlskoga).

Personalfika i Järle

Verksamheten bedrivs året runt. Vi kör trafik huvudsakligen under
sommaren men även i samband med en del event vår, höst och
vinter. Under övrig tid arbetar vi i våra verkstäder och med våra banor.

Järnvägsdrift är en mångsidig verksamhet och hos oss finns det en möjlighet att arbeta med många intressanta saker tillsammans med likasinnande.
Är du intresserad av trafiktjänst och har fyllt 18 år kan du börja
börja som konduktör, växlare eller i biljettförsäljningen.
Med vidareutbildning i föreningens regi finns det sedan möjlighet att avvancera till tågbefälhavare (konduktör med säkerhetsansvar), förare av både ånglok och rälsbussar samt till tågklarerare (stins).

Inte bara ånga
Vår verksamhet består även av fastighetsunderhåll, arbete med försäljning av biljetter och i butik, marknadsföring och reklam, tunga bitar som ekonomi och redovisning.

Verkstäderna erbjuder såväl tradionellt meckande med lok och vagnar samt träarbeten med underhåll och renovering av våra vagnar och vagnprojekt.
Det finns något för alla och gemensamt är att det är intressanta jobb med trevliga kamrater i vår unika miljö i hjärtat av trästaden Nora

Så här går det till i Nora
NBVJ använder verkstäderna vid lokstationen i Nora. Vi har omklädningsrum med dusch. Vi har ett lunchrum där vi brukar äta gemensam frukost och lunch till självkostnadspris på våra arbetsdagar, ibland grillar vi något. I vår överliggning har vi 6 sovrum som vi aktiva disponerar. Där finns även ett kök för självhushåll och ett dagrum med bibliotek.

NBVJ är en järnväg med samma regler som på den stora banan. Trafiken körs efter bestämmelser som fastställs av Transportsyrelsen. Alla aktiva måste gå vår introduktionsutbildning där vi lär ut de grundläggande tankarna kring säkerhet och hur man uppförs sig på järnvägen. Personal i säkerhetstjänst (alla utom försäljning och konduktörer) måsta därefter genomgå en hälsokontroll.

När man är ny som aktiv får man lov att ta det varligt och bekanta sig med en sak i taget. Vi hanterar tunga fordon och en värdefull historisk materiel. Därför kan man inte som ny aktiv räkna med att genast få göra alla slags jobb utan man får ha lite tålamod och avvancera till mer krävande uppgifter genom utbildning och vunna erfarenheter. I takt med att man bli mer och mer bekant med arbetsmiljö och materiel ökar möjligheterna.

Alla aktiva medlemmar har tillgång till vårt intranät med system för dokumentation, personalplanering mm. I vårt intranät har vi även ett forum för information och diskussion kring olika saker.

Medlemssavgifter

Medlemsavgifter 2023
Fullbetalande medlem350 kr / år
Ungdomsmedlem (född 2004 och senare)50 kr / år
Familjemedlem50 kr / år
Familj betalar maximalt400 kr / år
För familjemedlemmar ingår inget eget nummer av Förstlingen.
Medlem blir du genom att Swisha in medlemsavgiften till: 123 306 69 58 eller sätta in på vårt bankgiro: 5775-6751
Märk betalningen med namn och adress.

Betalning från utlandet:
IBAN: SE2080000819190140111238
BIC/Swift: SWEDSESS
Bank: Bergslagens Sparbank Nora