Stora ånglokslektionen – Kör ångtåg en dag!

Våra ånglokslektioner har varit mycket efterfrågade och uppskattade. Tyvärr är det flera lektioner som bokats men inte har kunnat genomföras bl a på grund av hög brandrisk. Vi kommer under 2020 satsa på att genomföra de som redan är bokade. Därför är nybokning av ånglokslektioner för närvarande stängd – men det är för att återkomma med något nytt och förhoppningsvis bättre.
För er då som är inbokade på en lektion som inte blev av kommer vi att försöka genomföra den så snart det går under trafiksäsongen 2020.

Vi erbjuder här en exklusiv upplevelse – att köra ångtåg själv en dag.

Stora ånglokslektionen är ett begränsat erbjudande där Du får vara med på ånglokstjänsten hos oss på NBVJ en hel dag. Vi genomför detta under en normal trafikhelg där vi kör med våra 100 år gamla ånglok från Nora till Järle och till Gyttorp/Pershyttan.

Ånglokslektionen börjar redan på fredagen före då Du får möjligheten att tända fyren i pannan. Under tiden loket blir varmt och trycket stiger så smörjer vi ut loket och ger dig en säkerhetsgenomgång.

På lördag morgon börjar vi eldningen tidigt för att få tryck för avgång. Vårt tåg växlas fram till Nora Stad av lokomotorn och vi kopplas in i tåget i god tid före avgång. Därefter får Du tillbringa dagen ombord på loket med att elda och att köra vissa bitar under övervakning av vår erfarna lokpersonal (förare och eldare). Det blir en lång och tidvis slitsam dag som kommer kännas efteråt men du behöver inte göra mer än vad du känner att du klarar.

Första turen, kaffetåget, avgår till Järle där vi har 50 minuters uppehåll att gå runt med loket – dvs byta riktning på tåget – och vi hinner nog med en fika i Järle stationskafé också.

Tillbaka i Nora gör vi direkt en ny rundgång för att gå med gruvtåget mot Pershyttan och Gyttorp. Tillbaka i Nora har vi en knapp timme på oss att fylla vatten i loket och äta lunch innan nästa avgång, eftermiddagsångan till Järle.

Dagens sista, kvällsångan, går även den till Järle vi är tillbaka i Nora ca kl. 17.20.

Jörgen Städje har skrivit en trevlig artikel om hur det kan vara att köra ånglok i Berglagen. E2-loket i artikeln tillhör dock inte våra driftlok längre.

Stora Ånglokslektionen är en exklusiv upplevelse som vi erbjuder max 4 gånger per år. Är du intresserad av Stora ånglokslektionen så skicka ett mail till oss på adressen marknad@nbvj.se. Obs, 2020 års ånglokslektioner är redan fullbokade.