Stora ånglokslektionen – Kör ångtåg en dag!

Obs! Pga Covid19 är det inte i nuläget möjligt att boka Ånglokslektioner!

Att köra tåg kan varit mångas dröm när dom var små vi erbjuder möjligheten att boka en dag i ångan och järnvägens tecken. Vi erbjuder här en exklusiv upplevelse – att köra ångtåg själv en dag.

Stora ånglokslektionen är ett begränsat erbjudande där Du får vara med på ånglokstjänsten hos oss på NBVJ en hel dag. Vi genomför detta under en normal trafikhelg där vi kör med våra 100 år gamla ånglok från Nora till Järle och till Gyttorp/Pershyttan.

Ånglokslektionen börjar redan på fredagen före då Du får möjligheten att tända fyren i pannan. Under tiden loket blir varmt och trycket stiger så smörjer vi ut loket och ger dig en säkerhetsgenomgång.

På lördag morgon börjar vi eldningen tidigt för att få tryck för avgång. Vårt tåg växlas fram till Nora Stad av lokomotorn och vi kopplas in i tåget i god tid före avgång. Därefter får Du tillbringa dagen ombord på loket med att elda och att köra vissa bitar under övervakning av vår erfarna lokpersonal (förare och eldare). Det blir en lång och tidvis slitsam dag som kommer kännas efteråt men du behöver inte göra mer än vad du känner att du klarar.

Jörgen Städje har skrivit en trevlig artikel om hur det kan vara att köra ånglok i Berglagen. E2-loket i artikeln tillhör dock inte våra driftlok längre.

Stora Ånglokslektionen är en exklusiv upplevelse som vi erbjuder max 4 gånger per år. Är du intresserad av Stora ånglokslektionen så skicka ett mail till oss på adressen marknad@nbvj.se.

Obs, vi följer Folkhälsomyndighetens råd och har beslutat att pausa ånglokslektionerna tills rekommendationer om Covid19 ändrats till fördel för er och vår trygghet.